måndag 5 september 2011

Lyckas i jobbet med hjälp av nya djärva mål

Jag hörde för många år sedan om ett vetenskapligt experiment. Man lät en kyckling vara fastbunden i ena foten. Man satte mat alldeles utanför kycklingens räckvidd. Kycklingen försökte ta sig till maten men misslyckades. När man sedan efter en tid, klippte av snöret, gick inte kycklingen till maten. Den gick bara så långt den hade kunnat nå med snöret. Kycklingen svalt ihjäl, trots att snöret var avklippt.
Om nu historien är sann eller inte - den illustrerar rätt väl (även om vi nu inte är kycklingar) hur vi kan fungera rent mentalt när det gäller att anta utmaningar. Vi har ofta många mentala band som håller oss tillbaka.

Har du vågat att fundera på hur du ska förverkliga en ouppnåelig dröm någon gång. Drömmar har vi, men kom du så långt att du började fundera på hur du skulle göra. Hur kändes det att  börja skissa på planen? Vad fick dig att inte göra klar planen och börja jobba enligt den? Var du rädd, eller hade du frågat andra om vad dom tyckte om din idé? Kände du dig tveksam om din förmåga. Kände du att det skulle kännas obekvämt i den nya situationen och att du kanske inte skulle kunna leva i den situationen?

Ja, om du sa ja, på någon av frågorna - vad är det exempel på? Kan det vara mentala band. Precis som kycklingens?

Finns det hopp om att det verkligen går att förverkliga riktigt djärva drömmar? Jag skulle säga ja, definitivt. Men du kan få jobba hårt för det, men det går.

Fundera på det och dröm på! Bara genom att drömma gör att du tar ett litet steg mot förverkligandet. Snart blir du litet sugen på det där målet.  Det skulle kanske inte vara så tokigt..? Det är goda tecken. Börja då skissa på en plan. Första punkten är kanske att intala dig att du klarar det och att du verkligen vill nå det. Då börjar du kanske sondera hur du ska gå tillväga ...

Lycka till!

(Jag håller själv på att göra verklighet av mina drömmar. Har redan fixat ett par. )


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar