torsdag 22 december 2011

Julhälsning - Time Sharing för umgänge

Stort tack alla som läser min blogg. Antalet ökar varje månad och det glädjer mig. Min senaste artikel om olika slags medarbetarenkäter har rönt stort intresse.

Jag hoppas nu att ni har annat för er under julen än att surfa eller smsa - fast jag läste i dagens tidning att det första många gör efter att ha fått julklapparna är att på olika sätt kommunicera vad man fått i julklapp.

Umgänget med de som är på samma plats integreras med de som inte är på samma plats som en själv. Det är rätt "häftigt" tycker jag men det gäller att ha en ett sätt som inte stöter sig med de i din fysiska närhet som inte tycker att du är närvarande. Kanske borde man lära sig time sharing. Det var en tjänst i datavärlden som kallades så då de stora datorerna processade ett ärende i taget. Time Sharing gick till så att om Kalle hade tryckt på Enter efter att ha skrivit kommandot för att leta efter registerposter, så utförde datorn detta och presenterade därefter resultatet. Medan den skickade resultatet, fanns det tid över för nästa jobb som var Stinas som handlade om att göra en matematisk beräkning. Var det många som ville ha jobb utförda av datorn så köade den upp jobben och tog dem i tur och ordning och använde tiden optimalt - Time Sharing. Tidigare använde en person en dator under en viss tid och datorn stod overksam under långa tider. Så då uppfann man Time Sharing som effektiviserade det hela.

Jaha, vad ville jag säga med detta nu. Jo, i och med att vi har så stort umgänge idag så får vi kanske hitta på ett sätt som bygger på Time Sharing - du måste ha 100% uppmärksamhet mot den du just för ögonblicket umgås med - oavsett om det är mellan fyra ögon eller via skärm.

Vi måste kunna växla snabbt mellan de olika umgängesärendena och det skulle således bli så här: Din fru frågar dig om var du ställt sillen medan du funderar på svaret så kommer ett SMS från Kalle i Australien som tackar för julhälsningen, och så ringer din dotter på telefonen, och så kommer väderrapporten på TV som säger att det blir akut snöfall över ditt kvarter och så ringer grannen på dörren. Din fru låter nu mer ansträngd i sin förnyade fråga om sillens varande och samtidigt så lämnar grannen över en stor julgrupp till dig med en flaska glögg och pepparkakor samtidigt som ....

Eftersom du inte är ensam med behovet av  att behärska Time Sharing för den moderna människans umgänge så funkar nog inte Time Sharing i såna här situationer. Alla som befinner sig på samma plats har behov av omedelbart svar och distansumgänget får kanske nöja sig med litet längre svarstider, för att du ska må bättre. Dom där borta klarar sig säkert - för dom har säkert samma problem som du!

Kanske en idé?

God jul och ett Gott Nytt År.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar