tisdag 22 oktober 2013

Diagnos före ledarutbildning eller ledarutveckling

Jag läser då och då i artiklar att satsningar på ledarskapsutbildningar är till störst delen bortkastade pengar. De som utvecklas kommer tillbaka och det blir ofta som förut, såvida
det inte rör sig om grundläggande nivå.

Mitt förslag för att minska risken för att kasta bort resurser är att först beskriva läget - d v s ta reda på hur medarbetarna eller i förekommande fall underställda chefer uppfattar sina arbetsförutsättningar inom de faktorer som påverkar deras prestationer.

Sedan sammanställer man utifrån hur svaren i de olika frågorna påverkar prestationerna. (Det finns mängder med vetenskapliga studier om detta) Sammanställningen och analysen måste göras metodiskt - annars risk för osäkert underlag - d v s det finns stor risk att ledarutvecklingen grundad på en osäker analys, misslyckas.

I sammanställningen ska man också göra en jämförelse mellan chefens enhet och den bästa arbetsplatsen med liknande sysselsättning för att uppskatta enhetens potential. Utan jämförelse vet man inte vad som ska anses vara bra eller dåligt.

Genom denna jämförelse har vi fått reda vad bristerna i arbetsförutsättningarna ger för konsekvenser uttryckt i en skillnad mellan den egna enheten och den toppenhet med liknande sysselsättning.

Sedan skriver man själva förslaget eller rekommendationerna till chefen - vad man bör prioritera och göra för att snabbast skapa bättre förutsättningar för medarbetarna att prestera så att man klättrar uppåt mot de värden för prestationsförutsättningar som topp-presterande enheter har enligt jämförelsen. I denna analys gäller det att hålla reda på vad som är orsak och verkan. Hög arbetsbelastning kan ju bero på andra faktorer än att man är underbemannad. Det gäller att veta hur orsak och verkan hänger ihop.

Chefen kan sedan bedöma om de föreslagna insatserna är rimliga jämfört med uppoffringarna. Chefen har kanske fått rekommendation på att vara tydlig i sina mål och att bli bättre på att följa upp och ge feedback.

Chefen behöver välja om han/hon vill följa rekommendationen och sedan är beredd att på olika sätt ta sig an problemet och göra de ekonomiska och personliga insatserna. Kanske gå en utbildning som hanterar chefens situation, kanske få ett anpassat chefsstöd, o s v.

Den föreslagna diagnosen är ett tydligt beslutsunderlaget för att välja en anpassad insats som ger resultat. Chefen utvecklas i det han/hon som mest behöver i den aktuella positionen och får värdefulla erfarenheter från lyckad chefs- och ledarutveckling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar