torsdag 19 december 2013

Skapa bra förutsättningar att prestera i tomteverkstaden är nödvändigt för initiativkraft och kreativitet

Hur gör man som Tomtefar i verkstaden för att hinna få klart allt innan julaftons lunch så man hinner äta gröt och ha lastat och surrat innan avfärd?

De sista önskelistorna kommer på kvällen dagen före dopparedagen - och de kommer allt senare för varje år.

Detta ställer höga krav på flexibilitet, initiativkraft och litet jäklar anamma hos tomtarna i verkstan och i administrationen. Vi har alltid hunnit att leverera i tid, men det har blivit jobbigt för tomtarna och jag ser att det sliter på dem. Övertid, konflikter och för verkmästaren och övriga chefer blev det allt jobbigare. De suckade tungt när de kom till mig för våra möten.

Vi har alltid gjort NTI-undersökningar (Nöjt Tomte Index) och indexet ökade med tiden men vi låg ändå inte rätt till. Vi lyckades vända några av delindexen och hantera frågorna med de lägsta värdena, men det blev i vissa fall sämre än tidigare. Vi skickade tomteverkmästaren på ledarskapskurs och det blev litet bättre ett tag, men sen var vi tillbaka på ruta ett igen.

Så fick vi kontakt med firman som erbjöd en s k Prestationsanalys. En kartläggning där jag, Tomtemor och övriga chefer  fick reda på vad som var viktigast för att skapa höga prestationer i verkstan och administrationen på julklappskontoret.

Alla utom jag fick svara på en enkät. De sa att den var utvecklad enligt vetenskapliga metoder. (Vet inte om jag blev så imponerad över detta). Men jag insåg att vi måste göra på nytt sätt för att få nytt och helst bättre resultat. Jo, Tomtemor fick svara på enkäten också, trots visst knot. Hon vill så gärna chefa över mig. Men denna gång blev hon nog mest nyfiken och svarade, så det gick bra.

Så, döm om min förvåning när vi fick resultatet. För det första hade vi gjort kartläggningen på en vecka och efter ytterligare en vecka fick vi resultatet. Jag, Tomtemor och Verkmästartomten fick var sina genomgångar av konsulten. Vilket engagemang från firman! Riktiga tomtetag!
Vi fick reda på våra enheters potential och var vi befann oss i förhållande till denna. Sen fick vi också reda på det allra bästa - d v s hur vi borde prioritera för att klättra upp mot vår prestationspotential. Gissa om jag blev eld och lågor.

Verkstaden hade en konflikt och var något överbemannad. Tomtemor som basar för administration och ekonomi behövde bli tydligare i sitt ledarskap (jo, gumman kan ryta ifrån och ibland ryter
hon alltför ofta och fel, så då händer ingenting). Hon ska alltså försöka tänka först och sen lugnt ge sina medarbetare den ledning och feedback som de behöver. Hon fick några tips om
hur hon skulle göra utav konsulten.

Jag som Tomtefar fick en jämförelse mellan hur vårt prestationsindex för vårt tomteföretag ligger till jämfört med övriga i landet. Vi ligger på nivån strax under medel för Tomteföretag d v s litet under nivån ganska bra.
Om vi gör rätt när vi utvecklar våra arbetsplatser kommer vi att öka vår effektivitet med kanske så mycket som 30%. Vi kommer då att ligga på nivån bra arbetsförutsättningar. Det blir brist på tomtar nästa år så då gäller det att vara en attraktiv arbetsplats för rekryteringens skull.

När vi når detta Prestationsindex (4) ska vi fira - jag ska bjuda alla tomtarna  på en SPA-upplevelse med show. Vi kommer att vara som ett helt annat tomteföretag, ett företag i elit-tomte-serien och det ska vi fira! 
Hohoho!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar