tisdag 6 augusti 2013

Dags att förverkliga idéer du fick under semestern

Jag har tidigare bloggat om rädslan som bl a får oss att inte göra som vi drömmer om eller saker som vi är frestade att göra av rädsla för omvärldens reaktion. Det är ju så sant som det är sagt att om du ändrar dig så ändrar sig världen runt dig. Omvärlden gillar inte förändringar.

Du har förhoppningsvis haft en skön och härlig semester och därför kanske fått en briljant idé som du tycker är förträfflig och som skulle skapa någon slags förändring i ditt arbete, eller för dig själv. Du har kanske t o m hunnit fundera på idén och hur du skulle kunna förverkliga den. Du känner dig  inspirerad vid tanken på idén och vad resultatet skulle kunna bli.

Nu när du kommer tillbaka till jobbet och de dagliga rutinerna - vad händer nu med din idé? Känns den lika aktuell som när du ostört fick fantisera om den? Tar du de första konkreta stegen till att förverkliga den. D v s att du har  bestämt dig för att sätta igång och nu tar de första kontakterna, samtalen, skriver de första mejlen eller vad som nu är de första stegen inför omvärlden. Alltså rullar igång bollen. Alltså Kickoff för din idé.

Det är ju inte mycket idé att göra de första stegen på egen hand - det räknas inte som Kickoff! 
Så, vad gör du?
Vågar du utmana med din idé?

Krislägen får oss att agera, men att göra förändringar när allt känns OK är betydligt svårare. Då överger vi en trygg situation för något okänt som skulle kunna göra situationen bättre. Men risken finns ju alltid ...
Jag kan av egna och andras erfarenheter bara säga att det är fantastiskt så många positiva faktorer och vägar som uppstår bara vi sätter igång. Det finns många hinder och nya uppstår också allteftersom processen fortskrider. Men ett fast beslut eller en tydlig bild av vad du vill uppnå, gör att de positiva faktorerna överväger och du når ditt mål.

Slutresultatet ser kanske annorlunda ut än du först tänkt dig, ofta bättre än du trott - så blir det ofta när man sätter igång och sedan hanterar alla faktorer på vägen såväl negativa som positiva. Viktigt att inte ge upp.

EPILOG:
Så, tro på dina idéer. Om andra dömer ut dem som "tokidéer" så kan du fråga dig - vad grundar de sina bedömningar på? Varför skulle deras bedömningar vara bättre än dina? Det finns många
sätt att äta en glass på, varför skulle bara ett sätt vara OK?

 
Du kan ju testa att fråga dina rådgivare om hur de anser vara det bästa sättet att äta en glass på eller något annat som du vet kan göras på olika sätt, så får du en hint om hur du kan värdera deras "råd" och motstånd till dina idéer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar