torsdag 12 januari 2012

Talent management - att skapa lyckade chefer

Jag läste någonstans att det  viktigaste under 2012 för HR-avdelningarna är Talent Management.

I Wikipedia är definitionen: Talent management refers to the skills of attracting highly skilled workers, of integrating new workers, and developing and retaining current workers to meet current and future business objectives.

Jag kan tänka mig att definitionen eller målen kan se olika ut för olika verksamheter, men om jag generaliserar så gäller det att ha duktiga chefer och medarbetare som får verksamheten att vara mycket framgångsrik i framtiden.

M h t att arbetslivets målhorisont tenderar att bli allt kortare. Då gäller det att resultatet från Talent Management kan kvantifieras på något sätt så man kan ta med det i verksamhetsberättelsen eller balansräkningen som en tillgång.

Det blir ju litet som om du skulle investera i en skog med unga träd. Du kommer inte att få fälla träden under din livstid, men vill du sälja skogen när du vill dra dig tillbaka, så kan köparen gå ut och kolla höjden på träden och om de har växt sen du köpte skogen och de ser friska ut, så får du litet mer betalt för den skog du en gång köpte. Du har blivit litet rikare.

Det gäller att skapa förutsättningar för att få chefer och medarbetare att vilja jobba hos er. Talangfulla människor brukar ofta veta om att dom är det och dom vet sitt värde. Dom väljer därför den arbetsgivare som de tror ger som störst förutsättningar att lyckas. I dagens samhälle är horisonten som sagt allt närmare inpå en, så även för dessa talangfulla människor. De vill kontinuerligt se resultaten från sitt arbete. De vill få individuellt anpassad ledning och stöd för att utvecklas i sina roller. Detta ställer höga krav på talangfullas medarbetares och chefers chefer och deras arbetsförutsättningar.

Ni jobbar säkert med detta i din verksamhet. Frågan är dock hur effektiva ni är i detta arbete? Det gäller att hålla detta arbete på en rimlig nivå m h t alla andra arbetsuppgifter som finns på en HR-avdelning eller som håller VD sysselsatt. Men som sagt, tiden går och det är så lätt att tappa ett år.

Jag har ett förslag -  och mitt primära syfte är att hjälpa dig och din verksamhet: ta reda på hur dina chefer och viktiga medarbetare uppfattar sina arbetsförutsättningar. Gör detta på ett vetenskapligt sätt. Använd dig av en metod som du tror på och som ger dig snabba och tillförlitliga besked. När du fått dessa tillförlitliga siffror tillsamans med en tillförlitlig analys, kan du bestämma hur du vill gå vidare. D v s vilken prioritet som olika aktiviteter för din Talent Management ska ha under 2012 för att öka på din verksamhets värde. Du bör ha detta på ditt bord tidigt under året. Ju tidigare desto mindre risk att du tappar ett år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar