torsdag 3 oktober 2013

Hur är det på jobbet när det är som bäst?

Jag studerade i somras om vad som påverkar hälsa och hur folk mår på jobbet. Jätteintressant läsning!

Jag fastnade för hur man gjorde på ett pappersbruk i Dalarna. Man ville få ned sjukfrånvaron och öka kvaliteten i det man producerade och öka lönsamheten, helt enkelt. Man ville skapa bra arbetsplatser.

Man diskuterade med all personal och chefer utifrån temat - Hur är det när det fungerar som bäst? Alla fick sedan i grupper diskutera hur det är när det är som bäst!
Utgångspunkten är intressant tycker jag - man utgår från ett positivt läge i själva tanken. Ni gör kanske så redan på din arbetsplats. Men jag har då aldrig själv varit med om det. I de fall jag har varit med har man förebyggt ohälsa, förebyggt skador, planera för att hantera olika slags problem, o s v.

Ser du skillnaden?

Fokus i pappersbruket hamnade på det som man helst vill ha.  Diskussionerna och planeringen utgick från vad man helst vill uppnå.
Det andra resonemanget utgår från att hitta vägar för att undvika eller hantera problem.
Diskussionen blir helt olika beroende på utgångspunkten. Eller hur?

Har du hört historien om killen i New York som gick på lina mellan skyskraporna. Det var på 30-talet, då skraporna var nya företeelser. Det gick alltid bra för honom - (utom sista gången).
Jag har sett någon ryckig svartvit film för många år sedan då man kunde se honom balansera på slak lina mellan husen och man fick se jublet när han kom fram till det andra hustaket.
Det gick som sagt bra utom sista gången. Vittnen berättade att han vid de tidigare tillfällena hade sagt att det kommer att gå bra. Han skulle göra som han gjort tidigare. Inga problem alltså.

Det fanns en skillnad i hans attityd inför sista gången.  Man hade hört honom fråga sig sig hur det skulle gå om han föll av linan.

Översatt till min inledning: hur gör vi för att få det som det är när det är som bäst på jobbet - contra - Hur gör vi för att undvika eller hantera problem.

Hur gör ni på din arbetsplats?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar